BASF Agricultural Solutions Croatia

Pictor® - pouzdajte se u fungicid za suncokret s dokazanim rezultatima

Uzgoj suncokreta složen je posao. Godinu za godinom, poljoprivrednici se suočavaju s problemom gljivica. BASF već više od 80 godina surađuje s uzgajivačima uljarica i partnerima u industriji.

To znači da smo stručnjaci u rješavanju ovog problema, kao i da nudimo široki asortiman proizvoda poput Pictor®-a, fungicida za trenutačnu i dugoročnu zaštitu. Poljoprivrednici su korak bliže uspješnoj zaštiti svojih vrijednih resursa i ovladavanju složenim elementima poljoprivredne djelatnosti kroz ciklus uzgoja usjeva.

Kontakt

BASF Croatia

Ivana Lučića 2a,

10000 Zagreb


tel.: +385 1 6000020

Tisuće

iskusnih poljoprivrednika

101

uspješan pokus u suncokretu

1,448,442

uspješno tretiranih hektara

Pictor® - zaštita suncokreta

Pictor® je fungicid izrađen posebno za uljanu repicu i suncokret. Suncokret tijekom cijelog razdoblja vegetacije napadaju brojne različite bolesti, što utječe na prinos usjeva. Za iskorištenje cjelokupnog potencijala usjeva, Pictor® treba primjenjivati za zaštitu od sive pjegavosti (Phomopsis), tamne pjegavosti (Alternaria), crne pjegavosti (Phoma) i bijele truleži (Sclerotinia). Zahvaljujući učinku AgCelence®, čak i u godinama snažnog napada bolesti, Pictor® vam donosi veći prinos.“Preporučujem Pictor®

za pouzdanu kontrolu bolesti suncokreta,

a posebno bijele truleži.”

Proizvođači suncokreta dijele s nama iskustva

"Tražio sam beskompromisnu zaštitu. Odlučio sam se za Pictor®. Vjerujem samo vlastitom iskustvu i iskustvu mojih kolega poljoprivrednika."

“Pictor® je pouzdano rješenje protiv glavnih bolesti suncokreta, koje mi pomaže izbjeći gubitak prinosa.

Prednost Pictor®-a je to što se, zahvaljujući učinku AgCelence®, biljka vitalizira i povećava prinos.”

Iskustvo poljoprivrednika s fungicidom za suncokret Pictor®

Poljoprivrednici širom Europe vjeruju svom iskustvu i iskustvu drugih poljoprivrednika.

Spektar bolesti suncokreta

Pictor® pruža zaštitu od svih važnijih bolesti suncokreta tijekom cijele godine

Bijela trulež

Bijela trulež (Sclerotinia sclerotiorum) je patogen rasprostranjen širom Europe. Bolest je problematična posebno u uskim rotacijama usjeva. Postoje tri glavna razdoblja infekcije ovom bolešću. Prvo je na početku sezone, ubrzo nakon izbijanja suncokreta. Ako je tlo dovoljno vlažno, gljivica klija u tlu i miceliji rastu prema mladim biljkama kojima inficiraju korijenje.

Tipičan simptom biljke zaražene bijelom truleži je bijelo i prazno dno stabljike.

Drugo razdoblje infekcije je tijekom rasta stabljike suncokreta, kad se infekcija širi sporama koje raznosi vjetar. Simptomi su vidljivi na gornjem dijelu stabljike – stabljika je lako lomljiva, budući da je uništena unutarnja oznaka i može se vidjeti crna bezoblična trulež. Treće razdoblje infekcije je tijekom cvatnje, kad je inficirana glava biljke. Prvo je vidljiva na stražnjem dijelu glave nakon cvatnje, u obliku smeđih vodenastih pjega. Kasnije su vidljivi miceliji ispod sjemenki (vidi sliku).

Ovisno o intenzitetu napada, mogući su ozbiljni gubici prinosa, pa su tako prijavljeni gubici do 60%. Najbolja zaštita od bijele truleži postiže se dvostrukim tretmanom. Prvo se primjenjuje od početka do sredine rasta stabljike, a zatim slijedi tretman tijekom cvatnje.

Crna pjegavost

Crna pjegavost (Phoma macdonaldii) je patogen koji se može naći u gotovo svim glavnim područjima uzgoja suncokreta. Bolest se širi sporama koje raznosi vjetar, a infekciji pogoduje toplo i vlažno vrijeme.

Gljivica prvo prodire u list i kroz njega se širi prema stabljici, gdje se nakon cvatnje pojavljuju tipične tamnosmeđe do crne pjege stabljike. Ovisno o težini infekcije, pjege prekrivaju velike dijelove stabljike. Ozbiljan napad može uzrokovati gubitke prinosa od 25%. Bolest se može kontrolirati jednom primjenom u fazi početka cvatnje.

Siva pjegavost

Siva pjegavost (Phomopsis helianthi) prisutna je u svim područjima uzgoja suncokreta. Bolest se može pojaviti već na početku sezone, ali nastupa uglavnom u godini nakon cvatnje – bolesti pogoduju visoke temperature i vlažnost.

Prva infekcija nastaje na listovima. Vidljive su tipične tamne pjege (vidjeti sliku), koje se pružaju uzduž žila prema stabljici. Nakon toga, gljivica prodire u stabljiku, što je vidljivo u obliku pjege boje kave oko spoja stabljike i lista.

Inficirane stabljike lako se lome i kod jako inficiranih biljaka prisutan je veliki rizik od polijeganja nakon snažnog vjetra. Prijavljeni su prosječni gubici prinosa od oko 30%, u težim slučajevima bolesti. Za učinkovitu kontrolu, preporučuje se jedna primjena u fazi početka cvatnje.

Alternaria

Tamna pjegavost (Alternaria helianthi) je rasprostranjeni patogen, najopasniji u toplim i vlažnim godinama. Infekcije su moguće tijekom cijele godine, ali najčešće nakon cvatnje.

Ubrzo nakon toga vidljivi su prvi simptomi na listovima, a kasnije i na stabljici.

Trulež koju uzrokuje Alternaria je tamnosmeđe do crne boje, nepravilnog oblika. S vremenom može doći do spajanja pjega, što uzrokuje uništenje velikih dijelova listova. Trulež na stabljikama pojavljuje se ne samo oko peteljki listova, nego je nasumično raspoređena (vidi sliku). Snažni napadi bolesti mogu uzrokovati gubitke prinosa do 30%. Zbog kasnog nastupa bolesti, preporučuje se primjena tijekom cvatnje.

Pažljivo koristite sredstva za zaštitu bilja. Prije korištenja sredstva, obavezno pročitati etiketu i uputstvo za uporabu.