BASF Agricultural Solutions Croatia

Pictor® - vjerujte u fungicid za uljanu repicu s uspješnim rezultatima

Uzgoj uljane repice složen je posao. Godinu za godinom, poljoprivrednici se suočavaju s problemom gljivica. BASF već više od 80 godina surađuje s uzgajivačima uljarica i partnerima u industriji.

Stručnjaci smo u liječenju širokog raspona bolesti uljane repice i nudimo široki asortiman fungicidnih proizvoda poput Pictor®-a za trenutačnu i dugoročnu zaštitu.

Kontakt

BASF Croatia d.o.o.

Ivana Lučića 2a
10000 Zagreb


+385 1 6000020

Tisuće

iskusnih poljoprivrednika

506

uspješnih pokusa u uljanoj repici

775,669

uspješno tretiranih hektara

Pictor® - zaštita uljane repice

Pictor® je fungicid izrađen posebno za uljanu repicu i suncokret. Kombinacija aktivnih sastojaka boskalida i dimoksistrobina omogućuje dugoročnu i pouzdanu kontrolu bolesti cvata uljane repice. Bolesti poput bijele truleži (sclerotinia) ili crne pjegavosti (alternaria), koje uništavaju prinos, izvrsno se kontroliraju. Zahvaljujući učinku AgCelence® , Pictor® donosi poboljšan prinos i u godinama s malom pojavnošću bolesti ili bez nje.


“Ne želim eksperimentirati s mojim usjevima. Želim slijediti najsigurniji put.”

Uzgajivači uljane repice dijele s vama isustva

“Vjerujem samo vlastitom iskustvu i iskustvu mojih kolega poljoprivrednika. Tražio sam beskompromisnu zaštitu. Odlučio sam se za Pictor®.”

“Pictor® je pouzdano rješenje protiv glavnih bolesti uljane repice, koje mi pomaže izbjeći gubitak prinosa.

Prednost Pictor®-a je što se, zahvaljujući učinku AgCelence®, biljka vitalizira i povećava prinos.”

Iskustva poljoprivrednika sa Pictor®om - fungicidom za uljanu repicu

Poljoprivrednici širom Europe vjeruju svom iskustvu i iskustvu drugih poljoprivrednika.

Spektar bolesti u uljanoj repici

Pictor® pruža zaštitu od glavnih bolesti uljane repice tijekom cvatnje, kao što su bijela trulež (Sclerotinia), crna pjegavost (Alternaria) i siva plijesan (Botrytis).

Sclerotinia

Bijela trulež ili rak repice (Sclerotinia sclerotiorum) jedna je od najvažnijih bolesti uljane repice.

Zbog širokog raspona domaćina ove gljivice, bolest je prisutna posvuda. Bolest napada biljke uglavnom tijekom cvatnje, a infekciji pogoduju vlažni uvjeti (kiša, rosa) i temperature iznad 10°C.

Simptomi su vidljivi od kraja cvatnje nadalje. Početni simptomi vidljivi su na listovima, s padanjem latica i vidljivim svijetlosmeđim pjegama. Kasnije su vidljivi tipični simptomi bijele stabljike (vidi sliku).

Inficirane stabljike su prazne i u njima je vidljiva tamna ili crna bezoblična trulež.

Ovisno o godini, gubitak prinosa uzrokovan rakom repice može doseći 30%. Za učinkovitu zaštitu biljke od ove bolesti, preporučuje se zaštitni tretman pri punoj cvatnji (pad prve latice).

Alternaria

Budući da je uzgoj uljane repice u Europi intenzivan, patogen koji se češće pojavljuje je crna lisna pjegavost (Alternaria brassicae/brassicola). Bolest napada od završetka cvatnje do pojave mahune, a pogoduju joj topli i vlažni uvjeti u tom razdoblju. Posebno su ovom bolešću pogođene polegnute biljke, budući da joj pogoduje mikroklima.

Simptomi se pojavljuju na listovima, stabljici i mahunama. Pjege su obično tamno smeđe ili crne, s koncentričnim tamnim i svijetlim krugovima. U ekstremnim slučajevima pjege se spajaju i na mahunama mogu uzrokovati prerano otvaranje, a time i gubitke prinosa od 20% i više.

Bolest se može kontrolirati primjenom fungicida protiv raka repice tijekom cvatnje. Fungicidi s produženim djelovanjem pokazuju najbolju kontrolu crne lisne pjegavosti koja kasnije nastupi.

Botrytis

Siva plijesan (Botrytis cinerea) je patogen koji se nalazi posvuda jer napada široki raspon usjeva.

Bolest često napada usjeve koji su pod stresom i stoga je bolest važna samo u pojedinim godinama.

Simptomi su vidljivi na listovima (vidi sliku), stabljici i mahunama. U vlažnim se uvjetima na inficiranim dijelovima biljke obično mogu vidjeti miceliji mišje sive boje.

Za zaštitu usjeva od ove bolesti preporučuje se tretman od početka do sredine cvatnje.

Pažljivo koristite sredstva za zaštitu bilja. Prije korištenja sredstva, obavezno pročitati etiketu i uputstvo za uporabu.