Home
Poljoprivreda

Preporuka za zaštitu vinograda u tjednu 17.6.- 24.6.

Nakon mirnog početka sezone period završetka cvatnje će obilježiti nestabilno i kišovito vrijeme s temperaturama idealnim za pojavu bolesti.

Vinogradari koji su pratili naše preporuke i obavljali usmjerenu zaštitu vinograda mogu biti opušteni jer je njhov nasad siguran te i dalje primjenjuju preventivan koncept zaštite. Za proizvođače koji su kalkulirali s primjenama fungicida savjetujemo da zaštitu obave s kurativno-eradikativnim fungicidima koji mogu popraviti eventualne propuste.

Njavaljeno kišno razdoblje u ovom tjednu pogodovat će početnom razvoju plamenjače ali i pepelnice koju je do sada trebalo suzbijati u nekoliko tretmana. Ako kišovito vrijeme traje tijekom cvatnje, loza raste i buja, raste potencijal za pojavu botritisa zbog čega je važno obaviti preventivnu zaštitu mladih grozdića fungicidima Cantus ili Scala kako bismo spriječili naseljavanje sive plijesni ( Botrytis cinerea) na ostatke cvata.

Pravovremena primjena botriticida smanjuje mogućnost kasnije pojave posmeđivanja mladog vina kao i pojavu okusa i mirisa plijesni.

Preporučujemo primjenu BASF fungicida: Forum® Star 2 kg/ha (plamenjača) ili Orvego® 0,8L/ha + Sercadis® 0,15 L/ha uz dodatak sumpora (pepelnica) + Cantus® 1,2 kg/ha ili Scala® 1,5L/ha (protiv botritisa)

U Republici Hrvatskoj na snazi je Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/18) na temelju koje su svi vinogradari obavezni provoditi kontrolu svojih vinograda na prisutnost zlatne žutice vinove loze, odnosno pratiti pojavu američkog cvrčka. Primjena insekticida nije dozvoljena za vrijeme cvatnje.

Povezani proizvodi

Forum® Star

Forum® Star

Za superiornu zaštitu loze od plamenjače u cvatnji!

Saznajte više
Sercadis®

Sercadis®

Nezamijenjiv dio slagalice

Novi standard protiv pepelnice

Saznajte više
Orvego®

Orvego®

Izvanredna zaštita grozda

Saznajte više
Početak stranice