Home
Poljoprivreda

Preporuka za zaštitu vinograda u završnim fazama vegetacije

Zadnjih mjesec dana vremenske prilike su pogodovale razvoju plamenjače i pepelnice što potvrđuju simptomi na koje nailazimo u vinogradima koji nisu praceni adekvatnim programom zaštite. Plamenjača (Plasmopara) je zabilježena na lišću, peteljkovini ali i mladim bobicama.

Zbog bujjnosti sorata i sparnog vremena te dugog zadržavanja vlage u zoni grožđa za očekivati je daljnji pritisak plamenjače sve do vremena kada bobice razviju 2/3 prirodne veličine karakteristične za pojedinu sortu.Toplo vrijeme praćeno velikim sparinama pogododuje daljnjem razvoju pepelnice (Erysiphe) na bobicama i (ili) peteljkovini. Poseban oprez i kontinuiranu zaštitu obaviti na sortama kasnijeg dozrijevanja.

Preporučujemo primjenu BASF fungicida: Cabrio® Top uz dodatak fungicida na bazi sumpora.

Cabrio® Top je kombinirani, višenamjenski fungicid namijenjen preventivnom suzbijanju uzročnika plamenjače (Plasmopara viticola), pepelnice (Uncinula necator) vinove loze. Vrlo snažnog preventivnog djelovanja na obje bolesti namijenjen je primjeni u drugom dijelu vegetacije. Preporučuje se preventivna primjena u vinogradima bez prisutnih simptoma bolesti. Karenca: 35 dana.

Podsjećamo da pri temperaturi zraka iznad 25˚C pripravci na osnovi sumpora mogu uzrokovati fitotoksičnost u vidu paleži na listu i bobicama stoga primjenu planirajte u rano jutarnjim ili večernjim satima.

Zbog nujne lisne mase fungicide primijeniti uz veći utrošak vode, što će osigurati bolju pokrovnost i učinkovitiju zaštitu od bolesti, posebno pepelnice.

U zadnjim zaštitama preporučujemo planirati primjenu fungicida Cantus® , jer istovremeno dobro štitimo vinograde od sive plijesni (Botrytis) i smanjujemo potencijal zaraze pepelnicom za slijedeću sezonu.

Obzirom da se blizimo kraju usmjerenim primjenama fungicida, upozoravamo proizvođače da pri odabiru fungicida obrate pozornost na karencu.

Povezani proizvodi

Cabrio® Top

Cabrio® Top

Odlična selektivnost na sve testirane sorte vinove loze

Saznajte više
Cantus®

Cantus®

Preporučen je u integriranoj zaštiti vinove loze

Saznajte više
Vinsko grožđe

Vinsko grožđe

Proizvodnje grožđa i vina od vrhunske je važnosti za poljoprivrednu proizvodnju Republike Hrvatske

Saznajte više
Početak stranice