Palež cvijeta i mladica [Monilinia sp.]


Monilia laxa je jedna od najznačajnijih, najučestalijih i najopasnijih gljivičnih bolesti posebno izražena i opasna kod koštičavog voća.
Dolazi period njene aktivacije ili infekcije, a pogotovo povoljni vremenski uvjeti za to su visoka vlažnost i hladnije vrijeme u fazi cvjetanja. To je toliko uporna i opasna bolest da je vrlo često njeno prisustvo i u jako njegovanim voćnjacima. Dovoljno je samo malo nepažnje ili neadekvatna zaštita da se aktivira i da nanese velike štete. Rod može smanjiti i do 50 posto.
Neiskusni voćari često griješe i uzrokom nastalog stanja smatraju mraz i niske temperature, a zapravo je riječ o bolesti čiji je uzročnik gljivica Monilinia laxa. Sušenje rodnih grančica (Monilia spp.) – najznačajnija je bolest višnje, trešnje i ostalih koštičavih voćaka. Uzrokuje sušenje rodnih grančica i trulež plodova. Simptomi zaraze najuočljiviji su u razdoblju cvatnje.
Dakle, u cvatnji, nakon kiše, spore dospiju na njušku cvijeta i inficiraju ga. Cvijet posmeđi i suši se, a gljivica prodire u mladu grančicu u koju izlučuje toksine pa uzrokuje i njezino sušenje. Osušene grančice s cvjetovima ostaju u krošnji i izgledaju kao spaljene vatrom.
Suzbijanje je najbolje provoditi preventivno i to rezidbom zaraženih grančica i grana te skidanjem zaraženih plodova koje je potrebno uništiti (spaliti ili dublje zakopati).
Također je važno provoditi redovitu zaštitu od štetnika koji mogu oštetiti tkivo ploda i uzrokovati prodor gljivice.
Za kvalitetno suzbijanje potrebna su dva prskanja i to pred cvatnju ili u samom početku cvatnje te pred kraj cvatnje (kad otpadne većina cvjetnih latica). Preporučamo primjenu fungicida SIGNUM na osnovi piraklostrobina i boskalida.
Budući se radi o kombinaciji dviju aktivnih tvari koje se nadopunjuju sredstvo nije potrebno kombinirati. Obje aktivne tvari blokiraju stvaranje energije patogene gljive (svaka na drugom mijestu), blokiraju klijanje spora, rast micelija i sporulaciju.
Prednost ovog pripravka je i u kratkoj karenci od 7 dana.
Sredstvo se primjenjuje u koncentraciji od 0,056 – 0,075 % tj. 56 – 75 g na 100 L vode.
Spomenuti ćemo još neke bolesti koštčavih voćaka.