Home
Poljoprivreda

Ozima pšenica [Soft Wheat (Winter)]

Gotovo da nema OPGa bez pšenice, ipak, zaštita "suhog zlata" nije nimalo jednostavna. Pšenica je izložena negativnim djelovanjima raznih korova, gljivičnih bolesti i insekata, zbog čega je potrebno kombinirati više različitih proizvoda kako bi se sačuvao zdrav klas. U zaštiti se treba oslanjati na iskustvo, ali u isto vrijeme biti i mudar da se prepoznaju kvalitetne nove tehnologije i preparati. BASFov tim stručnjaka je tu da Vam pomogne da svoj urod sačuvate na najbolji mogući način.

Kako zaštiti pšenicu?

Praksa je potvrdila da se kod nas pšenica najčešće tretira dva puta godišnje.

Prvo tretiranje obavlja se početkom proljeća (do faze drugog koljenca) kada su najopasnije bolesti koje prijete pšenici: pepelnica, hrđa i lisna pjegavost koje se javljaju gotovo istovremeno.

Drugo tretiranje vrši se u početku cvjetanja. Tada želimo spriječiti gljivično oboljenje- fuzariozu klasa, koja može odnijeti i preko 20% prinosa.

Zaštita sjemena

Systiva® pruža dug period zaštite od bolesti zahvaljujući najnovijem efikasnom SDHI fungicidu - Xemium®

  • jedini fungicid za tretiranje sjemena koji štiti list
  • jesenska i rano proljetna zaštita od najvažnijih bolesti lista (septorije, hrđa, mrežaste pjegavosti, pepelnica..)
  • dodatna zaštita od bolesti sjemena
  • jača imunitet i kondiciju biljke: bolji razvoj korijenov sistema, intezivnije busanje, lakše prezimljavanje i prilagođavanje stresnim uvjetima

Proizvodi za prvi tretman pšenice

Sadrži dvije aktivne tvari: 85g/l piraklostrobin + 62,5 g/l epoksikonazol

Opera® Ma x je fungicid s preventivnim i kurativnim djelovanjem.

Primjenjuje se u usjevima pšenice i ječma u borbi protiv uzročnika bolesti pepelnice i okruglaste pjegavosti.

Prednosti primene

Pored fungicidnog djelovanja, sredstvo za zaštitu bilja pokazuje opće poznate efekte na strna žita, što rezultira povećanjem prinosa, otpornosti na sušu i druge stresne faktore.

Priaxor® EC

Priaxor® je fungicid, s dvije aktivne tvari izuzetne efikasnosti na bolesti. Jedna nova aktivna tvar Xemium® i druga piraklostrobin, kao kod preparata Opera® Max . Xemium® sa svojim djelovanjem po efikasnosti znatno nadmašuje sve do sada poznate aktivne tvari iz grupe SDHI i ima nevjerovatno jaki fiziološki učinak.

Biathlon 4D

Herbicid Biahtlon® 4D u dozi 50 g/ha sa okvašivačem Dash® 0,5 l/ha je pravi izbor za suzbijanje korova u pšenici, ječmu i svim strnim žitima.

Proizvodi za drugi tretman pšenice

Duett® Ultr a u dozi 0,5 l/ha je u našoj državi i okolnim zemljama standard za zaštitu pšenice od bolesti. Dokazan, pouzdan i ekonomski prihvatljiv brzo je postao standard za drugo prskanje pšenice.

Caramba® u dozi 0,7 l/ha je standard za zaštitu žitarica od fuzarioza. Istovremeno efikasnost metkonazola, njezine aktivne tvari, znatno premašuje efikasnost ostalih fungicida na tržištu.

U vrijeme drugug tretmana obično su jako aktivni štetnici, pa je praksa prihvatila da se u drugo prskanje obavezno doda Fastac® 10 EC . Glavni problem su mali, sićušni insekti tripsi. Na njih veći broj proizvoďača i ne obraća pažnju, a nažalost u našim agroekološkim uvjetima suho vrijeme i toplije klime, čine veće štete nego u zapadnoeuropskim državama.

Biathlon® 4D

Biathlon® 4D

Suzbija korove koje drugi ne mogu

Više...
360° od sjetve do proljeća

360° od sjetve do proljeća

Sve važne informacije o fungicidu Systiva® na jednom mjestu.

Preuzmite brošuru
Priaxor® EC

Priaxor® EC

Nova klasa fungicida za zaštitu novih porasta žitarica od busanja do cvatnje

Više...
Početak stranice