Home
Poljoprivreda

Uljana repica

BASF je europski lider u zaštiti uljane repice, i konvencionalne i Clearfield®. Naša paleta proizvoda obuhvaća sve segmente tehnologije zaštite, a od ove godine, kao logičan slijed, kompletiramo svoju ponudu vrhunskim hibridima uljane repice. Današnje hibride uljane repice možemo podijeliti na konvencionalne i one koje su iz naše Clearfield® tehnologije. Razlika je u tome što se u standardnim hibridima većina širokolisnih korova ne može suzbijati kada korovi i uljana repica niknu, dok je kod Clearfield® hibrida to moguće. BASF predstavlja programe zaštite obiju tehnologija proizvodnje uljane repice.

Tehnologija zaštite konvencionalne uljane repice

Postoje mnoge dvojbe vezane uz tehnologiju uzgoja uljane repice. Površine pod uljanom repicom se povećavaju, stara iskustva blijede, a novi hibridi zahtijevaju dobru agrotehniku kako bi dali visoke i stabilne prinose. Samo puna tehnologija daje osnovu za uspjeh u proizvodnji i postizanje visokih prinosa, stoga je pravodobna i pravilna zaštita osnova za stabilan prinos.

Važnost suzbijanja korova u jesenskom razdoblju

Uspješno suzbijanje korova u jesenskom razdoblju ključni je preduvjet za stvaranje dobre osnove za visok prinos. Pravilna njega usjeva ujesen osigurava 50 % od ukupnog prinosa uljane repice, što nije slučaj ni s jednim drugim ozimim usjevom. Suzbijanje korova potrebno je obaviti ujesen jer čak i ako korov propadne tijekom zime – šteta je već napravljena.

Ako se usjev zakorovi, repica se izdužuje i slabo ukorjenjuje, što je dodatno opterećuje i iscrpljuje, otežava prezimljavanje i povećava rizik od odbacivanja lišća!

Focus® Ultra

Ultrazaštita od samonikle pšenice

Praksa je pokazala da samonikla pšenica predstavlja redovit problem u usjevu uljane repice jer je to i uobičajen predusjev. Robusna je, brzo pokriva međuredni prostor i troši velike količine hrane i vode. Redovito suzbijanje je nužno. Taj se problem lako može riješiti upotrebom herbicida Focus® Ultra u dozi 1,2 l/ha.

Tehnologija zaštite konvencionalne uljane repice

Tehnologija proizvodnje Clearfield® uljane repice

Ozima uljana repica na polju je oko 300 dana. U tom se razdoblju suočava s nizom izazova koje je potrebno svladati. Tijekom godina rizici uzgoja uljane repice smanjeni su i prinosi su se povećali zahvaljujući poboljšanju u uzgoju biljke i zaštiti usjeva.

Sada postoji još jedan važan tehnološki napredak za uljanu repicu: sustav proizvodnje Clearfield®.

Prednosti sustava proizvodnje Clearfield®

1. Novi standard u kontroli širokolisnih i travnih korova u jednoj primjeni.

2. Herbicid se može primjenjivati nakon nicanja korova.

3. Široko vrijeme primjene na vrhuncu jesenske sezone.

4. Djeluje bilo u kojim uvjetima vlažnosti zemljišta i bilo uz koji sustav obrade zemlje.

Sjeme Clearfield®

  • tradicionalno uzgojeni hibridi s otpornošću na herbicide Clearfield®
  • hibridi stabilnih i visokih prinosa
  • portfelj Clearfiled® hibrida uljane repice koje nude različite sjemenske kuće odgovara svim uvjetima uzgoja

Cleranda® – Herbicid za sustav proizvodnje Clearfield®

Selektivni, sustavni herbicid, kontaktnog i zemljišnog djelovanja. Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i travnih korova, isključivo u Clearfield® hibridima uljane repice.

  • najširi spektar djelovanja među svim herbicidima u uljanoj repici
  • učinkovit protiv najotpornijih korova, uključujući i gorušicu i samoniklu pšenicu
  • fleksibilna primjena
  • jedinstvena kombinacija dviju aktivnih tvari

Cleranda® djeluje na širok spektar korova. Uz standardne korove kao što su broćika (Gallium spp.), pepeljuga (Chenopodium spp.) i divlja kamilica (Anthemis arvensis), Cleranda® učinkovito suzbija i problematične korove kao što su gorušica (Sinapis arvensis) i druge krstašice (Cruciferous). Također, Cleranda® je učinkovita i kod suzbijanja samonikle pšenice, što ovaj proizvod čini jedinstvenim na tržištu, zbog učinkovitog suzbijanja travnih i širokolisnih korova.

Fleksibilnost je ključna riječ koja ide uz fungicid Cleranda® . Zahvaljujući tomu nećete propustiti pravo vrijeme za prskanje uljane repice, a ostvarit ćete maksimalan potencijal i djelotvornost.

Tretiranje se obavlja kada su korovi u najranijim fazama razvoja (2 – 4 lista). Tada je dovoljna 1,5 l/ha preparata Cleranda® + 1 l/ha okvašivača Dash®. Generalna je preporuka da se Cleranda® uvijek koristi s okvašivačem Dash®. Ako korovi prerastu ovaj uzrast (više od 4 lista), potrebno je povećati dozu primjene na 2 l/ha.

Cleranda® predstavlja kombinaciju dviju aktivnih tvari i djeluje na ponikle korove, kao i preko zemljišta, sprečavajući klijanje i nicanje korova. Produljeno djelovanje preko zemljišta je važno jer omogućava suzbijanje naknadnog rasta korova. Ovaj herbicid je osmišljen tako da se dobro kombinira s insekticidima i/ili tretmanima regulatora rasta.

Početak stranice