Poljoprivredna Rješenja
Poljoprivreda

Kontakt

Fendona® 6 SC

Kontaktni insekticid-biocid sa širokim spektrom djelovanja protiv velikog broja štetnika iz područja higijene, na mjestima gdje se čuvaju zalihe hrane i protiv ostalih oblika insekata.

Djelovanje

Fendona® 6 SC je kontaktni insekticid-biocid sa širokim spektrom djelovanja protiv velikog broja štetnika iz područja higijene, na mjestima gdje se čuvaju zalihe hrane i protiv ostalih oblika insekata.

Aktivna tvar alfa-cipermetrin nalazi se u obliku iznimno sitnih kristalnih čestica.

Formulacija biocida od presudnog je značenja za njegovo učinkovito djelovanje.

U usporedbi s uobičajenim biocidima, Fendona® 6 SC zbog svoje formulacije jamči visoki učinak s niskom potrošnjom na svim vrstama površina. Vrlo brzo nakon uporabe nastaje tzv. učinak »knock down«.

Aktivna tvar djeluje na živčani sustav insekata s brzim početnim djelovanjem.

Dodana suspenzijska i dispergirna sredstva zadržavaju homogenu formulaciju i za vrijeme uporabe. Aktivna tvar biocida raspršena je u obliku kristalnih čestica u koncentriranu suspenziju.

Takva formulacija je s obzirom na svoja svojstva slična tekućinama s kojima je lako postupati.

Fendona® 6 SC djeluje vrlo brzo i ima izrazito dugotrajni učinak, čak do 12 tjedana. Zbog niske toksičnosti za ljude i toplokrvne životinje primjeren je za suzbijanje štetnika u domaćinstvima i javnim ustanovama kao što su bolnice, škole, ugostiteljski objekti, u prehrambenoj industriji, gdje suzbijanje insekata često predstavlja veliki problem.

Visoka insekticidna učinkovitost aktivne tvari jamči uspješno suzbijanje i onih štetnika koje je inače teže suzbijati, npr. stjenica i to zbog sljedećih razloga:

• postojanost biocida omogućuje dovoljno dugo djelovanje, a da pri tome ne dođe do problema s

nepoželjnom akumulacijom.

• formulacija biocida, koncentrirana suspenzija, sprječava da se na poroznim podlogama apsorbira i inaktivira.

Uz to formulacija je fizički i kemijski toliko stabilna da i nakon dužeg vremena skladištenja nema smanjenu učinkovitost.

Kombinacija širokog spektra djelovanja i dobre postojanosti na tretiranim površinama, omogućava učinkovitost i širok spektar uporabe biocida.

Osnovni sastojak pripravka Fendona® 6 SC je voda.

Pripravak ne sadrži organska otapala. Bez mirisa je. Ne ostavlja tragove i ne uzrokuje koroziju.

Zbog vrlo niskog tlaka isparavanja ne postoji opasnost od neželjenog udisanja.

Pripravak je u potpunosti biorazgradiv stoga je primjeren kao sredstvo za integrirano suzbijanje štetnika. U posebnim slučajevima poželjna je ili je zatražena dekontaminacija tretiranih površina. Takva mjera može se učinkovito izvesti uobičajenim sredstvima za čišćenje i toplom vodom.

Upute za uporabu i doziranje

Preporuke za uporabu protiv različitih štetnika:

- leteći insekti

kod suzbijanja tretiraju se površine na kojima se inače zadržavaju muhe, moljci i ostali insekti

- žohari

njemački, orijentalni, američki i ostali nametnici, posebno oni koji uništavaju materijal, na primjer srebrne ribice, insekti u tepisima i ostali insekti, npr. leteće matice i paukovi.

U tom slučaju pripravak primjenjujemo na okvirima i oplatama u pećnicama, hladnjacima i ostalim dijelovima opreme. Naime, ti insekti žive na skrivenim mjestima u raznim pukotinama. Posebno vlažna i topla mjesta, kao što su motor agregata za hlađenje i sanitarna oprema naročito su omiljena skrovišta za tu vrstu insekata.

Doseljavanje na takva mjesta može se spriječiti s 10 cm širokim trakama (zaštitna pregrada).

- mravi

tretirati staze i površine gdje se nalaze gnijezda mrava. Dodatno se mogu postaviti i

insekticidne pregrade kako bi se spriječio prodor mrava u stambeni prostor.

Tretiranjem staza po kojima se kreću mravi kao što su npr. pragovi i okviri vrata moguće je učinkovito zaustaviti prodiranje mrava. Kada nije moguće lokalizirati gnijezdo moguće je postavljanje posebnih mamaca.

- stjenica

tretiranje okvira kreveta, namještaja i zidova koji su u blizini kreveta. Obratiti posebnu pozornost na pukotine. Ne prskati krevetninu!

- buhe

tretiranje pogođenih površina kao što su podovi i podne obloge, pragovi, pukotine u podovima, tapecirani namještaj, mjesta gdje spavaju domaće životinje. Domaće životinje bezuvjetno mora pregledati i veterinar kako bi se spriječio trajni napad štetnika.

Za pripremu mješavine za prskanje Fendona® 6 SC treba razrijediti vodom.

Za tretiranje 100 m2 površine dovoljno je 25 ml Fendona® 6 SC razrijediti s 5 litara vode. Dvostruka količina mješavine za prskanje za istu površinu preporuča se ako se radi o vrlo zagađenim i poroznim površinama ili površinama koje jako upijaju kako bi na površini ostala odgovarajuća količina djelotvornog pripravka.

Nanošenje mješavine moguće je s različitim prskalicama.

U čisti rezervoar prskalice uliti čistu vodu do propisane količine i dodati odgovarajuću količinu Fendona® 6 SC. Prskalicu zatvoriti i dobro protresti. Isto učiniti i nakon dužeg prekida za vrijeme rada. Nakon uporabe prskalicu je potrebno očistiti vodom. Kod niskog tlaka (oko 2 bara) i mlaznica koje daju srednje velike kapi (poželjno je što manje vrlo finih kapi) nanijeti tanki prskani sloj na površinu koju se tretira. Pri tome paziti da se površina poprska u tolikoj mjeri da mješavina ne otječe.

Izbjegavati prekomjerno prskanje mješavinom koja može otjecati.

Prema potrebi ponoviti postupak za suzbijanje svakih 6 tjedana.

OPASNA SVOJSTVA

Pripravak je otrovan za pčele sve dok se isti ne osuši.

Početak stranice