Zdravlje i sigurnost

Razvoj tehnologije u zadnjih četrdeset godina omogućio je potrošačima širok izbor povoljne hrane visoke kvalitete. Međutim, modernizacija poljoprivrede ima i neželjene nuspojave, pa tako imamo primjer potrošača koji su izrazili zabrinutost zbog korištenja herbicida.

Sredstva za zaštitu usjeva iznimno su bitna za poljoprivrednike u procesu uzgoja usjeva. Dobiti visoke i kvalitetne prinose po povoljnoj cijeni, a istovremeno dosegnuti visoke standarde koje zahtijevaju potrošači i distributeri predstavlja pravi izazov.

Sigurnost na prvom mjestu

Korištenje pesticida odobrava se isključivo u slučaju da neovisna i stručna procjena rizika, provedena u nepovoljnim uvjetima i s visokom sigurnosnom marginom, redovito pokazuje kako je razina rezidua koje ostaju nakon propisnog korištenja proizvoda viša od dozvoljene, čime se ugrožava zdravlje korisnika.

Što se korištenja tiče, poljoprivrednici slijede načela dobre poljoprivredne prakse i koriste pesticide samo u krajnjoj nuždi.

Osim sigurnosnih standarda moraju se poštovati i posebni tržišni standardi, naziva Maksimalna razina rezidua (Maximum Residue Levels), o propisnom korištenju pesticida.

Također je važno napomenuti da se prekoračenjem maksimalne razine rezidua uglavnom ne ugrožava zdravlje jer su tržišni standardi postavljeni ispod sigurnosne razine u koju je uračunata i sigurnosna margina. Međutim, to ukazuje na nepropisno korištenje pesticida. Industrija zaštite usjeva ne gleda blagonaklono na kršenje tržišnih standarda i obvezuje se rješavati takve probleme.

Zaštita usjeva za dobivanje visokih i kvalitetnih prinosa

Usjeve ugrožava 30.000 vrsta korova, 3.000 vrsta nematoda i 10.000 vrsta kukaca biljojeda. Bolesti gljivica prirodno prisutnih u okolišu također su prijetnja nezaštićenim biljkama. Ne samo da čine štetu u vidu znatnog pada prinosa već mogu zaraziti usjeve mikotoksinima, iznimno otrovnim metabolitima koje luči sama gljivica.

Nasreću, danas u zemljama s razvijenim poljoprivrednim sektorom loši prinosi i glad pripadaju povijesti. Međutim, poljoprivrednici i dalje gube 20 do 40% ukupnog godišnjeg uroda zbog štetnog djelovanja korova, nametnika i bolesti biljaka, a taj bi se postotak i udvostručio bez korištenja sredstva za zaštitu usjeva.

Početak stranice