Home
Poljoprivreda

Tehnologija zaštite konvencionalne uljane repice

30. srp 2019.

Kompletno rješenje za profesionalce

Postoje mnoge nedoumice oko tehnologije uzgoja uljane repice. Uzgoj i proizvodnja se šire vrtoglavo brzo, stara iskustva blijede, a novi hibridi zahtjevaju dobru agrotehniku kako bi dali visoke i stabilne prinose. Samo puna tehnologija daje osnovu za uspjeh u proizvodnji i postizanju visokih prinosa. Stoga je pravovremena i pravilna zaštita osnova za stabilan prinos i visok sadržaj ulja.

Značaj suzbijanja korova u jesenjem periodu

Uspješno suzbijanje korova u jesenskom periodu ključni je preduvjet za formiranje dobre osnove za visok prinos. Pravilna njega usjeva u jesen osigurava 50% od ukupnog prinosa uljane repice, što nije slučaj ni sa jednim drugim ozimim usjevom. Suzbijanje korova nepohodno je obaviti u jesen, jer čak i ako korov propadne tijkom zime – šteta je već napravljena.

Ako se usjev zakorovi, repica se izdužuje i slabo ukorjenjuje, što je dodatno opterećuje, otežava prezimljavanje i povećava rizik od odbacivanja lišća!

Butisan® S

Za visoke prinose uljane repice važan je dobar start!

Poslije sjetve a prije nicanja usjeva i korova, preporučamo primjenu, najkorištenijeg zemljišnog herbicida u Europi, Butisan® S .

  • pouzdano suzbija najvažnije širokolisne korove
  • odlična selektivnost
  • djeluje i folijarno
  • odlična fotostabilnost i manja ovisnost o vlazi tla

Primjer djelovanja preparata Butisan®

Poslije sjetve a prije nicanja uljane repice, primjenom herbicida Butisan® S u dozi 2,0 l/ha omogućavamo uljanoj repici nesmetan i brži rast.

Focus® Ultra

Ultra zaštita od samonikle pšenice.

Praksa je pokazala da samonikla pšenica predstavlja redovan problem u usjevu uljane repice, jer je to i uobičajeni predusjev. Robustna je, brzo zatvara zemlju i troši puno hrane i vode. Redovno se suzbija. Ovaj problem se lako može rješiti upotrebom herbicida Focus® Ultra u dozi 1,2 l/ha.

Focus Ultra® se može primijeniti tijekom cijele jeseni a najbolje u trenutku intezivnog razvoja samonikle pšenice.

  • brzo usvajanje
  • brza translokacija u sve nadzemne i podzemne dijelove korova
  • visoka selektivnost za usjev uljane repice

Suzbijanje insekata

Uljanu repicu odmah po nicanju napadaju i buhači. Oni se pojavljuju redovno svake godine u većoj ili manjoj mjeri, što ovisi o vremenskim uvjetima. Buhači znaju oštetiti uljanu repicu toliko, da mogu dovesti do potpunog propadanja usjeva. Zato je neophodno da se u nicanju uljana repica svakodnevno nadgleda. Za suzbijanje buhača treba koristiti Fastac® 10 EC u dozi 0,1 l/ha.

Tehnologija zaštite konvencionalne uljane repice

Proizvodnja uljane repice je kompleksan posao, ali uz primjenu ove tehnologije svakako možete ostvariti dobre i kvalitetne prinose!

Početak stranice